Adámek v červenci oslavil své třetí narozeniny. Letos jsem si splnila dvě přání. První – oslava s více dětmi a druhé – sama jsem „upekla“ dort. Oslava se konala v zázemí lesní školky na Jahodově, kam s Adámkem chodíme a tímto děkuji Klárce za propůjčení zázemí.
Na pečení dortů moc nejsem a proto první Adámkův dort pekla moje maminka a druhý Adámkův dort pekla moje švagrová Verča. Vzhledem k tomu, že nejíme lepek, mléko, cukr, rozhodla jsem se, že letošní oslava bude v duchu RAW FOOD. Navíc jsem v poslední době potkala více lidí vitariánů, lesní školka je vitariánská a hlavně jsem měla možnost poznat, že vitariánství není jen o syrové stravě. Má hlubší duchovní smysl, přináší do života více energie a radosti. Vitariánské dobroty jsem připravovala poprvé. Inspirovala jsem se knihou Živá strava – mé nejlepší recepty od Věry Talandové a dále z webů lahodnosti.cz a rawmania.cz. Sušení a mixování mě tak nadchlo, že jsem jeden den zapomněla, že už je noc.
Na oslavu jsem připravila celkem čtyři raw dorty (jahodový, borůvkový, banánový, čokoládový). Na zobání pro děti i dospělé jsem nakrájela ovoce a zeleninu – jablka, broskve, meruňky, meloun, mrkev, okurku a usušila sladké pohankové a slané lněné, řepné a mrkvové placičky. K večeři se podávala raw pizza. Jen jsem tedy zapomněla fotit, takže fotek mám pouze pár.
Ingredience na jahodový raw dort:
Korpus:
Lískové ořechy 1 hrnek
Mandle 1 hrnek
Čerstvé datle 1 hrnek
Náplň:
Kešu 3 hrnky
Jahody 4 hrnky
Kokosový olej 4 lžíce
Med 2 lžíce
Vanilka špetka
Ingredience na raw pizzu:
Sušená placka:
Rajčata 3 velká
Sušená rajčata 1/2 hrnku
Datle 3x
Lněné semínko 3 lžíce
Česnek 1 stroužek
Nerafinovaná mořská sůl
Bazalka
Salsa:
Rajče 1 velké
Sušená rajčata 1/2 hrnku
Čerstvé datle 6x
Citronová šťáva 1 lžíce
Česnek
Bazalka
Pohankové placičky:
Pohanku přes noc namočenou jsem umixovala s datlemi, lněným semínkem a do směsi jsem vmíchala hrozinky. Dále jsem vytvořila placičky a sušila v sušičce na 42°C.
Placičky s mrkví a červenou řepou:
Umixovala jsem mrkev, červenou řepu, lněné semínko, slunečnicové semínko, kmín, olivový olej, trochu nerafinované mořské soli a trochu vody. Vytvořila jsem placičky a sušila v sušičce na 42°C.
Mrkvové placičky:
Nastrouhala jsem mrkev, přidala nakrájenou cibuli a olivový olej. Vytvořila jsem placičky a sušila v sušičce na 42°C. Kupodivu tyto jednoduché placky vzbudily největší ohlas.
Komentáře