Zdravý oběd III – divoké bylinky

Příroda se krásně zelená a kvete a já jsem se letos rozhodla, že více prozkoumám tajemství divokých bylin. Výsledkem je každodenní sbírání čerstvých bylinek a následné mixování smoothie, míchání salátůvaření polévek, omáček a dalších jídel. Ani nemusím chodit daleko. Přímo na zahrádce nám hojně roste pampeliška, bršlice, kopřiva, ptačinec, medvědí česnek, dále cibulka, pažitka, oregáno, tymián a další bylinky, které ještě neznám a postupně poznávám.

KopřivaIMG_0269

Tyto rostlinky jsou vlastně tím nejčerstvějším a nejzdravějším, co svému tělu můžeme dopřát. Je v nich velká síla, kterou se prodírali ze země za každého počasí, a tuto sílu nám předávají. Navíc jsou volně k dispozici všude okolo nás :-)

Tentokrát jsme si s Adámkem pochutnali na vynikající kopřivové polévce, pohance s hlívou ústřičnou a medvědím česnekem a pampeliškovém salátu. Jsem nadšená z příjemné a čerstvé chuti, kterou divoké bylinky jídlu dodají.

Zdravý oběd venku

 

Kopřivová polévka

Suroviny: kopřivy, cibulkacibule, oregano, len, kokosové mléko, kmín, mořská sůl, slunečnicový olej (bio lisovaný za studena)

Na oleji zpěním nakrájenou cibuli a přidám nakrájené kopřivy, cibulku, čerstvé oregano, přisypu len a zaliji vodou a kokosovým mlékem. Při koupi kokosového mléka doporučuji číst složení. Různá mléka obsahují různé více či méně škodlivé i zcela neškodné přísady a konzervanty. Nejvíce mi zatím vyhovuje značka Alnatura, toto bio mléko má ve složení pouze kokosovou dužninu 60% a vodu. Jediná nevýhoda je plechovka. Jakkoliv zpracovaným potravinám se spíše vyhýbám, toto je občasná výjimka. I když mě napadá koupit mladý kokos a použít dužninu, vyzkouším příště :-)

Kopřivová polévka - suroviny Kopřivová polévka - varKopřivová polévka

Pohanka s hlívou ústřičnou a medvědím česnekem

Suroviny: pohanka, hlíva ústřičná, medvědí česnek, cibulka, len, kmín, kari, mořská sůl, cibule, slunečnicový olej (bio lisovaný za studena )

Na oleji zpěním nakrájenou cibuli, přidám pohanku, len, nakrájenou hlívu, medvědí česnek, cibulku a koření, lžičku soli, promíchám, po chvíli přidám vodu a lehce vařím asi 15 minut. V průběhu varu míchám a v případě potřeby doliji vodu.

Pohanka s hlívou - suroviny Pohanka s hlívou - var Pohanka s hlívou

 

Pampeliškový RAW salát

Suroviny: pampeliška, medvědí česnek, sedmikráskymrkev, sezam a slunečnice (předem namočené), citronslunečnicový olej (bio lisovaný za studena)

Nakrájené bylinky a nastrouhanou mrkev smíchám se semínky, zaliji citronem a slunečnicovým olejem. Dobrou chuť!

Pampeliškový salátPampeliškový salátIMG_0352

 

 

Petra Plevová

Našla jsem způsob, jak přírodní cestou zahojit synův atopický ekzém. Ráda se podělím o své zkušenosti s rodiči a jejich dětmi, kteří mají podobné zdravotní potíže, aby i oni mohli žít šťastný život bez škrábání! Můj příběh si přečtěte zde >>

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole